Atzurisés canvi

Vetllem per la vida submarina i donem visibilitat a les iniciatives que ho fan possible.

Espanya ratifica el Tractat Global dels Oceans

Espanya ratifica el Tractat Global dels Oceans i es converteix en el primer país europeu en fer-ho. Es tracta d’un acord internacional clau per a la conservació de la biodiversitat marina. Aquest tractat, adoptat per l’ONU el 19 de juny de 2023, té com a objectiu garantir la protecció d’almenys el 30% de les aigües internacionals abans del 2030.

L’anunci va ser fet per la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen. Després que el Ministeri d’Afers Exteriors diposités el document de ratificació a la seu de l’ONU a Nova York el passat 4 de febrer. Amb aquesta acció, Espanya es converteix en el setzè país del món a ratificar el tractat, després de nacions com Bangladesh, Xile, Cuba i Singapur.

Un tractat fonamental per protegir els oceans

El Tractat Global dels Oceans, també conegut com a BBNJ (Biodiversitat Marina en Zones Fora de la Jurisdicció Nacional), busca establir un marc legal per regular les activitats humanes en alta mar. Entre les seves mesures clau es troben:

  • La creació d’àrees marines protegides. Amb l’objectiu de protegir el 30% dels oceans abans del 2030. Actualment, només l’1% de les aigües internacionals es troben protegides.
  • La regulació de les activitats humanes en alta mar, incloent-hi la pesca industrial, l’extracció de recursos naturals i el transport marítim.
  • Un mecanisme per compartir equitativament els beneficis dels recursos marins, especialment en l’àmbit de la recerca genètica i farmacològica.

Aquest acord representa un desenvolupament essencial del Conveni de Nacions Unides sobre el Dret del Mar (UNCLOS). Busca posar fi al buit legal que fins ara existia en alta mar, on moltes activitats econòmiques es desenvolupaven sense un marc regulador clar. Perquè el Tractat Global dels Oceans esdevingui llei internacional, cal que almenys 60 països el ratifiquin. Un cop es compleixi aquest requisit, el tractat entrarà en vigor 120 dies després. A hores d’ara, 108 països han signat l’acord, però només 16 l’han ratificat oficialment.

La ministra Aagesen ha fet una crida a la comunitat internacional perquè acceleri el procés de ratificació. Ha expressat el desig que el tractat pugui entrar en vigor abans de la III Conferència de Nacions Unides sobre els Oceans, que se celebrarà a Niza (França) entre el 9 i el 13 de juny de 2025. “Niza serà per la protecció dels oceans el que París va ser per la lluita contra el canvi climàtic”, ha destacat.

Reacció de les organitzacions ecologistes

Espanya ratifica el Tractat Global dels Oceans i les organitzacions ecologistes ho acullen amb entusiasme. Eva Saldaña, directora de Greenpeace Espanya, ha ressaltat el lideratge d’Espanya en aquesta qüestió. Ha demanat que es desenvolupin plans de gestió concrets per garantir la protecció efectiva dels oceans. Per la seva banda, el secretari general de WWF Espanya, Juan Carlos del Olmo, ha qualificat aquesta ratificació com un “moment històric”, assenyalant que, en un moment de creixent desconfiança cap als acords internacionals, aquest pas suposa una mostra de compromís amb el medi ambient i el multilateralisme global.

Compromís d’Espanya amb la protecció marina

Amb aquesta ratificació, el govern espanyol reafirma la seva aposta per la protecció dels ecosistemes marins i es compromet a assolir l’objectiu del 30% de protecció de les aigües espanyoles per al 2030. Actualment, un 21% del territori marí espanyol ja està protegit, i el govern pretén assolir el 25% aquest mateix any.

A més, les organitzacions ecologistes han demanat al govern espanyol que adopti mesures complementàries, com ara l’aprovació de plans de gestió per als espais marins protegits, l’increment de recursos humans i materials per garantir una protecció efectiva i la prohibició de la mineria submarina en aigües espanyoles. 

La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, en la presentació
 (Efe)

Comentaris

Una resposta a «Espanya ratifica el Tractat Global dels Oceans»

  1. Avatar de Adrià Marimon
    Adrià Marimon

    Molt bona entrada! Escrius molt bé i el tema és molt interessant. Gràcies!

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *